Maserno, Jirikov
Door: marjolijn
Blijf op de hoogte en volg marjolijn
28 Juli 2014 | Tsjechische Republiek, Jiříkov
17 juli,
laatste ochtend Malta
Ik ben al om 6 uur wakker, om half 8 beauty afspraak om mijn wenkbrauwen te laten trimmen (en dus ook maar een massage..... mmmmm....). Lymfe drainage massage, mijn voeten zijn dik van de warmte. Lekker relaxed het vliegtuig in. De schoonheidsspecialiste is vol bezet, dus dan maar in de vroege ochtend!
Daarna een engels hotel-ontbijt, nog ff koffie bij de familie op het dakterras en mijn zonen brengen me naar het vliegveld. Geen rij deze keer, dus ik ben veel te vroeg.
Ik koop bij Ryan Air geen plastic broodje voor veel geld, wel een mini flesje Caravaggio wijn, ik heb nog een paar gemberkoekjes.
aankomst Ryan Air om 17 uur in Bologna.
Eva haalt me op van het vliegveld, samen met Canadese Patrick. Hij reist door Europa en voor een B&B doet hij allerlei klussen. Hij is elektriciën, maar wil een restaurant beginnen en zoekt dus overal kooklessen.
www.workaway.com
Eva heeft al vaak 'gasten' via deze organisatie gehad. Ze heeft een groot huis, 3 honden en 2 katten, ze moet vaak naar NL en heeft dan verzorging voor de beesten nodig. Er is inmiddels een apart gastenverblijf en is altijd veel te doen, auto is beschikbaar. Iemand interesse? Emilia Romagna, prachtige streek ten zuiden van Modena.
Niet alleen de honden hebben verzorging nodig, Eva heeft een nieuwe heup, maar de andere heup moet ook nog, ze loopt heel slecht. Patrick zorgt voor de honden, sjouwt de boodschappen tassen, kookt de sterren van de hemel en tussendoor worden vele klussen geklaard!
Bologna dus,
Eerst ff langs IKEA voor keuken onderdelen, ff langs de Lidl voor verse groenten en wijn, al met al om 8 uur thuis. Ik barst van de honger,
Patrick belooft een zelf gemaakte versgebakken pizza uit de houtoven, maar het blijft tot 11 uur bij wijn&chips. Dan maakt Sam een heerlijke omelet met tomaten, we praten nog tot 1 uur en dan duik ik mijn heerlijke camper bed in! Ik slaap tot 10 uur en draai me dan nog een keer om.
Wat een mooi plekje hier. Ik geniet van het uitzicht, de bomen, bloemen, vlinders, maar mis de Malteser zeewind. Het heeft hier de laatste 2 weken enorm geregend, eindelijk is het weer boven de 30. De boer heeft tijdens mijn afwezigheid het land gemaaid. Ik sta op de toerit, met 3 blokken en een plank onder de wielen net recht genoeg om niet mijn bed uit te rollen.
vrijdag.
Vandaag een beetje een brakke luierdag. Gisteren weinig gegeten, veel wijn&sigaretten, FOUT!
Koffer uitpakken, camper inventariseren, wassen, het is al snel weer Happy Hour. De klussers Sam&Patrick zaten om 2 uur al aan het bier! Eindelijk om 5 uur de beloofde zelfgemaakte pizza, uit de houtovenschuur. Hoort er zoveel rook uit de schoorsteen te komen? ook ernaast? BRAND dus, Patrick met de tuinslang het dak op en de 2e pizza komt een volgende keer, misschien?
Er was besloten en ingekocht voor rijsttafel, door mij gemaakt, die mail had ik dus niet gelezen. Alberto, een buurman, eet ook mee.
Alberto kweekt heel bijzondere rozen, uit zaad. Hij is paardenfluisteraar en ook goed met ongedisciplineerde honden. Hij is niet groot, cowboyhoed, mager en ontzettend sterk: sjouwt de dooie bomen uit het bos naar boven, Eva heeft een brandstapel waar ik jaloers op ben! Hij komt met een ouwe laptop onder de arm. Hij probeert te leven zonder geld, komt veel bij Eva werken, voor eten&drinken&wifi. Een paradijsvogel! spreekt ook Frans! ontdek ik later.
Ik maak met vreemde ingrediënten in een vreemde keuken de bekende nasi goreng en toemis boontjes. Patrick wil leren koken maar ik heb hem in de keuken niet gezien. Voor de saté moet, bij gebrek aan de houtoven, een BBQ aangestoken worden, de heren werken weinig efficiënt. Om 10 uur a tavola!
het was heerlijk! en dus weer laat.
Zaterdag ga ik met Eva lunchen bij Brocchetta, aan de rivier. Een heerlijke lunch, voor&hoofd met water&halfje bianco frizante &koffie €12 pp. Daarvoor hoef je dus geen boodschappen te doen, koken, afwassen.... bovendien erg gezellig.
Vanavond is er feest bij de kerk, boven op de berg Montespeccio, waar Jan woont. Hij zit dus een paar dagen in de drukte&herrie van de voor- en na-bereidingen, terwijl hij daar doorgaans geniet van de rust&ruimte en vooral het uitzicht.
Waar je ook rijdt in de wijde omgeving, het spitse kerkje van Montespeccio zie je altijd.
Het is erg warm en Patrick&Sam gaan naar de rivier Panaro om te zwemmen. Ik schiet in mijn zwempak en ga mee! Deze rivier zie ik al jaren als niet meer dan een armetierig, weliswaar breed watervalletje, maar het water schijnt tot aan de brug gestaan te hebben. Er zijn hier veel bergen (Monte Cimone is ski gebied) met soms een paar meter sneeuw. Toch eens in het voorjaar hierheen.
De rivierbedding: stenen rond&glibberig, gelukkig heb ik goeie waterschoenen. Het water komt niet eens tot mijn knieën, dus ik moet erg plat gaan liggen om te genieten van de verkoeling. Stevig vasthouden, want de stroming is enorm. Gelukkig overal resten asfalt&staalkabel van een ingestorte brug. Ik klauter naar beneden en ga in de stevige massage straal van de waterval zitten, en moet denken aan de soela's bij Tapawatra in Suriname. Die gaan harder!
Om 9 uur rijden we naar het feest, de berg op, tot waar de weg is afgesloten. Dat wordt dus nog een heel eind lopen. Langzaam, Eva met haar kruk, het laatste stuk moeten we haar letterlijk sjorren, het gaat steil omhoog, maar ik heb een lange sjaal, hou maar vast en Patrick neemt haar bij de arm.
Het is erg gezellig en een heel goeie band&zanger. We dansen, zelfs Eva zwiert op haar verzoeknummer Romagno Mia!!
Dan houdt de band pauze voor een 'spectaculo' : een schitterend vuurwerk wordt afgeschoten vanuit de kerktoren. Ik heb mooie video's gemaakt met mijn iPhone.
Na 'overleg' met de plaatselijk politieman schuift Patrick het hek aan de kant, rijdt de auto naar boven en brengt ons weer veilig thuis.
Ik zit bij de camper op de treeplank na te genieten, onder de stralende sterrenhemel, de laatste feestmuziek in de verte.
Zondag, nog steeds zomer, maar er wordt regen&storm voorspeld. De boer gaat daar niet op wachten en komt z'n oogst binnen halen. Ik word wakker van de tractor die blijkbaar een andere toerit heeft gevonden. Met mijn iPad maak ik een mooie video, de ene tractor 'veegt' het alfalfa (speciaal koeien-voer, van deze melk wordt de Parmigiano Reggiano gemaakt) op een hoop, de tweede tractor zuigt het op en maakt er prachtige rollen van.
Er is in een naburig dorp vandaag een wedstrijd in dit oogsten, maar dan met oldtimer machines. In Montespeccio vandaag de processie: het Madonna beeld uit de kerk wordt het dorp rond gedragen. Ik zag dit laatst al in Maserno, daar waren er ook nog muzikanten bij. Ik heb dit op video, met geluid: vreselijk vals maar mooi van couleur locale.
Eva is druk aan het vertalen, veel klussen in de zomerperiode, goeie tijd om geld te verdienen. De heren slapen tot 2uur en ik vermaak me in de camper. Het is bewolkt, dreigend, benauwd maar droog nog.
We gaan lekker nergens heen, verzamelen de restjes uit de koelkast en maken een heerlijk avondmaal, Jan komt ook.
Mijn TomTom ligt zichzelf up te daten, heeft daar 3 1/2 uur voor nodig.
Ik ben van plan morgen te gaan rijden. Naar Tsjechië, waar mijn schoonzus Mila volgende week haar 60e verjaardag viert.
Vroeg naar bed, morgen moet Eva om 8uur in de garage, daarna bij de tandarts zijn (de krokant zelfgebakken pizza heeft haar een kies gekost).
en dan zegt TomTom: sorry er is iets mis gegaan......... S..t!
ik moet dus opnieuw updaten, deze keer 46minuten, dat scheelt.
Ik ga douchen.
Na een uur heb ik alleen de navigatie kaart van Marokko en van Spanje!!!! dat zijn nu toevallig 2 landen waar ik morgen NIET naar toe wil.......
ik update opnieuw en wacht (rustig?) af.
Met Tom heb ik een slechte relatie, ik vraag om navigatie naar Jirikov, hij wijst mij zijn eigen wijsheid, ik kijk op de wegenkaart: ben ik het niet mee eens!
Ik heb mijn broer Pieter aan de telefoon en die raadt mij sterk af via leuke binnenwegen naar Tsjechië te komen rijden. Neem nou maar gewoon de tolwegen, anders kom je in kuilen en gaten en files.
Maandag. Het onweer is inmiddels los gebarsten, de klei spoelt tussen de stenen de berg af, ik zit lekker binnen met dikke sokken aan. De regen ruikt lekker. Ik ga dus vandaag niet naar het Lago di Garda, morgen gewoon de tolwegen, dan ben ik er in 2 dagen (1111km volgens Google).
Bovendien kan ik dan vanavond mee naar Jan, daar gaat Patrick couscous maken.
dinsdag,
goed geslapen, niet te heet, geen vliegen
half 10 rij ik weg, uitgezwaaid door nicht Eva en werkgast Patrick.
Ik rij nog ff langs de 'kaasfabriek' om Parmigiano en meer lekkers te kopen. Nogmaals: wat is het hier mooi! bergen, uitzichten, groen en zon.
Ik zie het huis van Hans, I Canoni. Staat te verpieteren terwijl er veel mensen wat mee zouden willen. De 90jarige buurmannen ergeren zich aan de rotzooi, er komt nooit iemand, dus hebben ze zelf het knie-hoge gras maar gemaaid. Het schuurdak ligt op instorten, de buren willen graag kopen, maar er is geen communicatie. Ik zou gedeeld wettelijk erfgenaam zijn (de weduwe), heb van alles gedaan om niet aansprakelijk gesteld te worden.
Jammer.
Bij een kraam aan de weg langs de rivier koop ik fruit. Niet teveel, want ik ben maar alleen. SOLA in die camper? roept de man verbaasd. Ik ben dus geen SOLO maar een SOLA, even onthouden.
Bij Modena Sud de Autostrada op. Plankgas rij ik de (niet mooie) Povlakte door. Kost een paar centen, maar dan kom je ook ergens!
Voorbij Verona zie ik het profiel van de Dolomieten al, voorbij Bolzano wordt het mooi. UNESCO zie ik op borden staan. Het is toch te gek voor woorden dat mooie stukjes van onze wereld 'beschermd' moeten worden tegen verwoesting!
De oude bergen liggen als logge lobbesen neer te kijken op de wilde wereld daar beneden: snelwegen vol trucks, spoorlijnen met 100 goederenwagons , waar moet dat allemaal heen? economie heet dat.
Ik wil voor die 80km autobaan (vol wegwerkzaamheden) in Oostenrijk NIET een vignet kopen, opletten dus waar af te slaan. Modena-Brennero betaal ik €25 voor gebruik autostrada, de Brennero zelfs kost €8,50 Het meisje vertelt mij dat je tot Innsbruck Zuid mag rijden zonder vignet. Daarna rij ik parallel aan de tolweg naar het westen, dan de 177 naar het noorden, naar Duitsland.
Hier kan je diesel tanken voor €1.33! Mooie weg, flinke helling, de auto voor mij haalt het niet, IK wel! en dan ineens: Duitsland!
Prachtige weg door dorpjes met hoog Heidi gehalte: geraniums aan de balkons, beschilderde huizen, kerkklokken, Dirndl jurken en Lederhosen.
Ik stop niet want het is nog maar 20km naar Einsiedln (ACSI 2014 blz 569).
Een aanrader! voor camperaars. Ik gooi 3x€2 in de parkeerautomaat en heb tot 11uur morgenochtend een prachtige plek. Er is stroom te koop, dixi toilet, op 5min lopen een schitterend bergmeer. Je mag hier max 3 dagen staan (de dagklok loopt vanaf/tot 11 uur 'smorgens.
We staan nu met 12 campers maar er is plek voor 80.
Het is nog 81km naar München, nog 627 naar Jirikov.
woensdag
vannacht een paar keer wakker geweest, van de regen en van de KOU!
Gelukkig is mijn fleece dekentje binnen voetbereik.
Ik maak een ochtendwandeling door het bos, maar het is te modderig. Wat ruikt dit lekker! Het meer glinstert in de verte tussen de bomen.
Om 8 uur rij ik door de stille witte mist langs het meer, vele haarspeldbochten omhoog&laag, veel parkeerplaatsen om van het mooie uitzicht te genieten.
Daar laat ik regelmatig achterliggers passeren, zij hebben geen tijd om te genieten, zij moeten aan het werk waarschijnlijk.
Als ik na een uur wil stoppen voor ontbijt blijken alle Pplaatsen afgesloten wegens weg-werkzaamheden. En dan ben ik dus ineens in München.
Ik rij richting centrum en parkeer bij een tramhalte. Voor €2,60 enkele reis kom ik tot Karlsplatz (Stachus) en loop samen met honderden door de brede winkelstraat naar Marienplatz. Het Rathaus is groot&mooi, je kunt naar binnen, ik loop vele trappen en gangen. Dagelijks om 11 uur speelt het beroemde Glockenspiel, ik ben precies op tijd! Een plein vol omhoog kijkende toeristen, net als in Praag.
In de Frauenkirche een expositie van Karl Caspar: drieluik lijdensweg en Piëta van Jezus, geschilderd in de tijd van radicale sociale en culturele veranderingen begin deze eeuw (Paul Klee e.a.). Erg mooi.Toen ik de kerk binnen kwam overal bordjes STILTE maar er speelde een oorverdovend orgel moderne muziek.
Toen ff bij de Heilige Geest Kerk naar binnen, daar hebben ze de Hof van Eden gemaakt: hele kerk vol bloemen, planten, kruiden, bomen en bronnen. Uit luidsprekers heel subtiel het geluid van watervallen, boven bij het orgel speelt een dame dwarsfluit. Boven mijn hoofd grote zwermen papier gevouwen kraanvogels.
Dan nog even watertandend over de Victualiën Markt, vol heerlijke eet- en drink gelegenheden, maar helaas, mijn parkeertijd loopt af, ik zoek de tram terug.
Mooie stad, om nog eens heen te gaan.
En dan rij ik weer op de Autobahn, schiet lekker op! totdat ik in een file kom. Ik neem een omleiding. ARKO (alle ramen kunnen open) heb je niet veel aan bij deze temperatuur, dus beter omrijden dan stilstaan.
Mooie route, maar kost tijd.
Voorbij Dresden rij ik naar het oosten. Het is 8 uur, in mijn buitenspiegel gaat de zon onder, prachtige rode luchten, morgen (weer) mooi weer?
Bij Bautzen verlaat ik de Autobahn, de 96 naar Ebersbach, nog 40 minuten. Jirikov ligt aan de andere kant van de grens.
Ik word welkom geheten door (broer) Pieter&Mila met wijn en cantharellen ragout!
Dit is echt thuiskomen. De helft van onze ouderlijke inboedel staat in Bergentheim, de andere helft staat hier! Ik nestel mij in papa's stoel.
donderdag.
Uitslapen, douchen, wasmachine, koffie........
en uiteraard boodschappen doen.
Aan het eind van de straat naar links, en je bent in Duitsland. Dat is handig, ze spreken Duits en rekenen euro's. Aldi, Liddl, Kaufland......
Boodschappen doen in Ebersbach dus. We zien posters: JacobiMarkt in Neugersdorf, klinkt leuk. Morgen even kijken?
Ik wil in mijn camper graag elektrische raambediening, Pieter heeft daar een motor voor besteld, dus direct wordt mijn rechter portier ontmanteld. Ondertussen wordt mijn accu ff opgepiept.
Ik praat bij met Mila en bewonder de nieuwste aanwinsten in haar tuin. Groene vingers!! stekkies uit Bergentheim worden hier (in t Tsjechisch?) liefdevol toegesproken en groeien als kool. Op de markt in München heb ik een Edelweiss gekocht, die had ze nog niet!
Mila gaat volgende week 60 worden! dit wordt in etappes gevierd.
Zaterdag komen een aantal vrienden op de borrel, Pieter kookt stokpaardjes: Indonesich. Ook mijn favoriet, dus we discussiëren over recepten en dan verdelen we de gerechten. Ieder zijn eigen wijze. Ik maak telor (eieren) en sajoer lodeh (groenten). Mijn camper ruikt weer heerlijk naar uien&knoflook!
Er wordt dus gekookt&gebakken. In de keuken, in de camper, buiten de frituurpan voor de rempah-balletjes.
Tussendoor wordt er aan mijn camper geklust.
We fietsen even naar de JacobiMarkt, dat blijkt een geweldige kermis te zijn. We gaan omhoog met het reuzenrad en hebben prachtig uitzicht. Hier moeten we nog een keer heen, met camera! Er zijn duizelingwekkende attracties, Mila staat te watertanden. Zij wil wel in dat enge ding omhoog: 45meter, 4G, max 100km per uur!
Ik fiets dus de volgende dag nog eens naar Neugersdorf (6km) en koop voor haar verjaardag een kaartje Eclips en een kaartje reuzenrad. Ik heb in de camper een tafelvuurwerk en een op te blazen 60, al 5 jaar bewaard.
Terwijl ik over de kermis loop komt er een optocht: erg oude mannen, sjokken in de hitte, warme kostuums en jagershoedjes op. De schuttersverenigingen uit de omgeving. Dit is het grootste feest in Oberlausitz, gevierd sinds 1728, er worden in 6 dagen 200duizend bezoekers verwacht! www.jacobimarkt.de
zaterdag, 5 uur Happy Hour, de gasten komen.
taart en cadeautjes, vuurwerkpijl en kermiskaartjes, een succes!
Het was erg gezellig, veel gegeten, gedronken, gepraat,
in het engels, duits, tsjechisch, nederlands en zelfs arabisch! met Litin uit Bangladesh. Hij is getrouwd met mooie Tsjechische Petra, zij hebben hier een winkeltje. Hij werkte ooit in Qatar en in Saudi, herinneringen dus.
Verder een aantal NLanders die hier wonen en vrienden uit Pirna (Dresden), die blijven slapen. Pieter heeft nog de helderheid om de stoelkussens binnen te leggen en de broodmachine aan te zetten.
zondag ontbijt met warm brood. Claus&Gaby vertrekken weer, de zon schijnt, de Mercedes wordt cabrio. We zwaaien tot ziens, ik ga ze zeker in Pirna bezoeken. Wat een leuke mensen! Ze hebben parkeerplaats en ik heb Dresden nog niet helemaal gezien.
Om 2 uur opent de kermis, we stappen op de fiets want morgen wordt het slecht weer, dus Mila gaat haar kaartjes verzilveren. In het reuzenrad gaan Pieter en ik nog een keer mee. Halverwege onze luchtvaart begint het te regenen. Mila schiet een heleboel foto's, voor het hard gaat regenen zijn we beneden en schuilen bij een schiettent.
Dan klimt Mila vol verwachting in de Eclips. De machinist lacht, ik had m gisteren verteld dat het kaartje voor mijn 60jarige schoonzus is. Pieter met fototoestel, ik maak video met mijn iPhone, Fera&Martin zijn ook komen kijken. Onze magen draaien alleen al bij het zien....... Mila geniet en komt veilig en stralend weer op haar benen. GREAT!! juicht ze. BRRRRRRR...!!!
Dan een grote bier en een Langos (Hongaarse pannenkoek/oliebol met knoflook en geraspte kaas) en we lopen weer volop in de zon.
Thuis gekomen even het zwembad in, dan borreltijd en Indonesische restjes. In de verte veel weerlichten en beetje gerommel in de lucht.
Even skype met het thuisfront, Alexander is weer in Groningen, Floris in Gozo heeft de boot naar Malta gemist.
Bedtijd!
morgenmiddag gaat het zwaar regenen, hier in Tsjechië, zegt buienradar. Maar als ik lig barst het los boven mijn hoofd. Knallend onweer, stortende regen op het dak, mmmmm lekker onder de dekens.
Maandagochtend, 7 uur nog een flinke plensbui en dan is het weer zomer. Pieter gaat verder met de elektrische ramen, koffie met restje taart. Bewolkt, benauwd, vochtig, ik lees dat het in NL noodweer is geweest, behalve in Groningen, Alexander is zonverbrand op een festival.
Morgen, dinsdag 29 juli, rij ik weer naar het noorden.
Donderdagmiddag verjaardag in Thiel, vrijdagochtend koffieNOORD met de campersolo's in Ees,
en dan weer naar Bergentheim! Daar reed ik 27 april weg, het gras zal weg hoog staan.
Ik wilde een jaar reizen:
maart Suriname
april in NL
mei-juni-juli Praag, Italie, Malta, Italie, Tsjechie, Duitsland
augustus in NL
september?
de Vagebond reis van Boedapest naar Dubrovnik lokt.
in 49 dagen, door Hongarije, Roemenie, Bulgarije, Turkije, Griekenland, Albanie, Montenegro, Kroatie.
ik laat het weten!
dit was voorlopig liefs van euro-lijn.
28 Juli 2014 - 19:32
Madelon:
Ha die Eurolijn, wat een super reis heb je gemaakt door bijna heel Europa ! In ieder geval het mooiste deel. Benijdenswaardig.
Wel thuis, veel plezier in TIEL (jaaahaa zo schrijf je dat, gewoon op z'n hollands) en c u vrijdag in Ees !!